Начало > Информационен Бюлетин >
Ето няколко съвета за по-здрави нокти

1.    Вечер ги мажете с вазелин или рициново масло
Както при кожата, така и при ноктите, хидратацията е една от основите на здравината. Затова ви препоръчваме да мажете ноктите и околните им кожички с вазелин всяка вечер преди лягане, както и винаги, когато ги почувствате сухи. За целта може да си носите мъничко бурканче в чантата, за да ви е под ръка. Ако не ви харесва, може да замените вазелина с рициново масло. То съдържа витамин Е. В краен случай, може да отидете до кухнята и да използвате зехтин. Той също върши работа.

2.    Носете гумени ръкавици в кухнята и банята
Къщната работа съсипва ноктите ни. Домакинските задължения като миене на чинии, търкане на баните и мивките, поддържането на цветята или градината, дори бърсането на праха и най-вече използването на всякакви препарати вредят пагубно на ръцете ни като цяло. Затова винаги слагайте гумени ръкавици преди да се захванете за работа като препоръчваме като допълнителна защита да ги мажете с хидратантен крем.

3.    Винаги ги подсушавайте добре
Може би знаете, но ще ви припомним, че водата има хидратиращ ефект, само когато я пием, защото влиза в организма ни през устата. Тя обаче не може да нахлуе през кожата. Точно обратното – тогава я изсушава. Затова винаги след баня се мажем с тоалетно мляко. Не забравяйте правилото - подсушавайте качествено.

4.    Пийте мляко и яжте яйца
Добавете чаша прясно мляко и твърдо сварено яйце в ежедневното си меню. Богати на цинк, те ще премахнат белите петна върхи ноктите, в случай че имате такива. Те са знак за липсата на цинк. Тази липса може да доведе и до суха и чуплива коса, загуба на коса и дори пърхот. Цинк може да си набавите също от морски дарове, сирене, ядки и семена.

Новини от zdrave.net
Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита...
Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил в Монреал доц. Дан...
В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника
В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на...
Акушер-гинеколози от „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника, съобщиха ...