Начало > Информационен Бюлетин >
Как да се предпазим от есенните настинки

Лукът и чесънът могат да бъдат наречени “домашните лекари” с уникални бактирицидни свойства. Тези продукти не притежават никакви странични ефекти. Една, две скалидки дневно могат да заменят лекарствения препарат при първите усещания за настинка.

Витаминният дефицит е свойствен на повечето хора през есента, затова утрото е добре да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони. Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или цвекло. Доказано е, че употребата на сокове от зеленчуците е по-полезна, отколкото тяхното консумиране в натурален вид, защото в състава на зеленчуковите сокове не попадат вредните хербициди - те остават в целулозата.

Не забравяйте и за плодовете. Дневната норма се състои от 2 ябълки и 2 портокала (портокалите могат да се заменят с 2 лимона или грейпфрут).
Към профилактичните мерки се отнася и задължителното измиване на устата вечер – ако не с четка и паста за зъби, поне изплакване с концентриран разтвор на готварска сол. Тази процедура “закалява” лигавицата.

Неизчерпаем източник на витамини е и чаят, в който са добавени билки или горски плодове: мента, боровинки, липов или ябълков цвят. Горският чай смекчава възпалителните процеси и повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Чаят с добавен подбел, липов цвят и сушени малини е отлично средство против бронхити.

Новини от zdrave.net
СРЗИ отвори втори кабинет за имунизации срещу COVID
СРЗИ отвори втори кабинет за имунизации срещу COVID
Столичната Регионална здравна инспекция от днес, 27 септември, разкрива втори имунизационен кабинет за улеснение на...
Гвоздейков: Януари се очаква първия хеликоптер за медицинска помощ
Гвоздейков: Януари се очаква първия хеликоптер за медицинска...
„В средата на декември трябва да бъде произведен първият хеликоптер, който е собственост на България. Доставката ще...