Начало > Информационен Бюлетин >
Как да се предпазим от есенните настинки

Лукът и чесънът могат да бъдат наречени “домашните лекари” с уникални бактирицидни свойства. Тези продукти не притежават никакви странични ефекти. Една, две скалидки дневно могат да заменят лекарствения препарат при първите усещания за настинка.

Витаминният дефицит е свойствен на повечето хора през есента, затова утрото е добре да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони. Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или цвекло. Доказано е, че употребата на сокове от зеленчуците е по-полезна, отколкото тяхното консумиране в натурален вид, защото в състава на зеленчуковите сокове не попадат вредните хербициди - те остават в целулозата.

Не забравяйте и за плодовете. Дневната норма се състои от 2 ябълки и 2 портокала (портокалите могат да се заменят с 2 лимона или грейпфрут).
Към профилактичните мерки се отнася и задължителното измиване на устата вечер – ако не с четка и паста за зъби, поне изплакване с концентриран разтвор на готварска сол. Тази процедура “закалява” лигавицата.

Неизчерпаем източник на витамини е и чаят, в който са добавени билки или горски плодове: мента, боровинки, липов или ябълков цвят. Горският чай смекчава възпалителните процеси и повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Чаят с добавен подбел, липов цвят и сушени малини е отлично средство против бронхити.

Новини от zdrave.net
През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни...
Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са достигнали до...
17 са болничните вертолетни летища, предвидени от МЗ
17 са болничните вертолетни летища, предвидени от МЗ
Освен деветте обявени до този момент хеликоптерни площадки в университетски и областни болници, от Министерството на...