Начало > Информационен Бюлетин >
Оцветяване за възрастни - модерна терапия

Книгите за оцветяване за възрастни са новата мания. Оказва се обаче, че освен приятно занимание за свободното време, оцветяването може да донесе редица ползи за здравето. Научете повече за оцветяването за възрастни като модерна терапия.

Оцветяването - терапия на 100 години

Оцветяването с цел успокоение не е нищо ново, а по-скоро добре забравено старо. В миналото, преди повече от 100 години Карл Юнг предписвал на пациентите си, които имали проблеми с нервност и напрегнатост, да оцветяват Мандали.

Мандалата е вид диаграма от Будизма. Тя изобразява метален диск или енергийни полета, които често пъти са симетрични. Днес книгите за оцветяване с Мандали преживяват своя Ренесанс и са сред най-търсените книги за оцветяване.

Оцветяване против стрес

Много психолози определят оцветяването като медитативно занимание. То помага за успокояване на нервите и напрегността. Смята се, че, докато човек оцветява, той се затваря в собствен свят и оставя проблемите си на заден план.

Оцветяване за по-добра концентрация

Когато човек оцветява, той внимава да не излезе извън очертанията на картинките. Това според проучванията повишава концентрацията, без да стресира и напряга. Обикновено, когато човек оцветява, той се вглъбява в заниманието. Това помага много за фокусирането върху една задача, без някои фактори на средата (например шум) да пречат.

Оцветяване за по-добро зрение и фина моторика

Когато човек оцветява, двете полукълба на мозъка му си взаимодействат. Според изследванията дългосрочните ползи от това взаимодействие  са подобряване на зрението и на фината моторика.

Оцветяването също така кара хората да мислят едновременно логично и креативно, когато обмислят какви цветове да използват, как да ги съчетаят, дали да използват различни техники, за да придадат артистичен вид и уникалност на своите творби.

Новини от zdrave.net
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за...
Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитотерапия с висок...
С награди за служители и концерт УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
С награди за служители и концерт УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна...
С концертна програма варненската университетска болница „Св. Марина“ отбеляза патронния си празник, съобщават...